Nedbrydning og bortkørsel af gamle bygninger
De lovpligtige energimærker får flere boligejere til at ringe efter en bulldozer i stedet for at renovere deres boliger. I 2010 blev der nedrevet flere end 1.100 parcelhuse
Ansporet af de lovpligtige energimærker og stigende energipriser vælger både boligkøbere og veletablerede husejere langt hyppigere end for få år siden at rive ned frem for at investere i efterisolering, nye vinduer og varmesystemer.
Især ældre parcelhuse fra 1960'erne må lade livet til fordel for nye og langt mere energibesparende boliger.
Tre huse om dagen
Sidste år faldt der således i gennemsnit flere end tre parcelhuse om dagen, viser en undersøgelse foretaget af Erhvervs- og Byggestyrelsen.
I alt blev der i 2010 nedrevet 1.111 parcelhuse - de fleste fra byggeboomet i årene 1960-1969. Men også mange huse fra 1950'erne blev væltet til fordel for nye.
En del af de ældre huse skønnes dog at være blevet ofre for statens nedrivningspulje for nedrivning af landejendomme i yderområder, men hvor mange findes der endnu ingen tal for.
Nedrivning betaler sig
Et af landets største typehusfirmaer, HusCompagniet, oplyser, at hvert tredje hus, som firmaet sælger på Sjælland, nu erstatter nedrevne villaer. Sidste år gjaldt det kun 10 pct. af de nye huse på Sjælland.
Adm. direktør Steffen Baungaard, HusCompagniet, mener, at det ikke mindst er energimærkerne, der har fået boligkøbere til at regne på fordelen ved at bygge nyt.
»Kan man spare 2.000-3.000 kr. om måneden på varmeregningen og samtidig få et hus, som man ikke hele tiden skal gå og istandsætte, kan det ofte bedst betale sig at nedrive,« siger han.
Midaldrende bygger nyt
Formanden for Nyhusforeningen under Dansk Byggeri, konstaterer, at det især er i storbyområderne, at nedrivningerne finder sted.
»Det er ikke kun boligkøbere, der gør det. Mange midaldrende med gode friværdier river deres huse ned og bygger nyt i deres gamle haver, frem for at bruge måske 700.000 kr. på renoveringer,« siger Svend Petersen.
Også i Nykredit har man, ifølge vicedirektør Mik Kristensen, noteret en stigende interesse for nedrivning.
Nedrivning af et hus koster typisk 100.000 kr. og den udgift kan ofte dækkes ind via en mellemfinansiering i en bank.
Kilde Jyllandsposten